sheet-top-772.png

ÖSTERGÖTLANDS MUSIKDAGAR

…grundades av pianisten/tonsättaren/dirigenten Otto Freudenthal 1994 i samband med hans 60-årsdag.

Otto avled hösten 2015.

2001 övertog Staffan Mårtensson det konstnärliga ledarskapet. Då ökade Linköpings kommun och Östergötlands landsting – nuvarande Region Östergötland – sitt engagemang och Musikdagarna blev mer exponerade nationellt och internationellt.

Landshövding Elisabeth Nilsson är Östergötlands Musikdagars beskyddare.


Otto-F_S-Maartensson.jpg StaffanMaartensson_fotoCarlThorborg.jpg OeMD_Borggaarden-.jpg 

  

Musikdagarna har utvecklats till att bli det största sommarevenemanget för klassisk musik i Östergötland, vid sidan av Vadstena-Akademien. Men under åren har Musikdagarna vidgat begreppet kammarmusik; här framförs – förutom den klassisk-romantiska repertoaren – barockmusik, nutida konstmusik, jazz, folkmusik, etnisk musik, blues, körsång, kyrkomusik… Många framstående skådespelare, dansare och föredragshållare har medverkat i konserterna.

Det viktiga i programplaneringen är att varje konsert blir en regisserad stund av kommunikation. Publiken ska känna sig delaktig och upplyft när den lämnar lokalen. Våra spelplatser är spridda över länet med tyngdpunkter på Linköping och Norrköping. Vi spelar i slott, kyrkor, konstmuseer, konserthus, församlingshem, industrilokaler.

Musikdagarna arrangeras av Föreningen Musik i Linköping MIL och studieförbundet Sensus. Föreningen MIL är en samling musikentusiaster som verkat för musiken i Linköping sedan 1970-talet. De arbetar ideellt före och under festivalveckan med praktiska frågor. Mer om dem på annat ställe på denna hemsida.

En viktig samarbetspartner är Stiftelsen Östgötamusiken som varje år deltar i Musikdagarna med sina ensembler: Östgöta Blåsarsymfoniker, Crusellkvintetten, Östgöta Brasskvintett och Östgötabandet.

Musikdagarnas budget vilar på offentliga bidrag från Linköpings Kommun, Region Östergötland, Norrköpings kommun, Kinda kommun samt stöd från övriga arrangemangpartners och från vissa fonder och stiftelser. Intäkterna utgörs till ca 35 % av biljettförsäljning.